Hazır rulo çim son yıllarda kullanımı oldukça artış gösteren malzemelerdir. Kullanım alanlarına göre farklı boyutlarda kullanabileceğiniz çimler ile ilgili hazır rulo çim nasıl yapılır? Konusu merak edilmektedir. Hazır rulo çim hakkında merak ettiğiniz bu konu dahil tüm detayları yazımızın ilerleyen bölümlerinde sizlere sunduk.
Hazır Rulo Çim Nasıl Yapılır?
Hazır rulo çim yapımında kullanılacak toprak oldukça önemlidir. Geçirgen bir yapıya sahip olan, drenajı kolaylaştıran nitelikte ve kumlu ve tınlı tekstürde olması gerekmektedir. Çimlerin oluşumu esnasında sık bir doku oluşturulması buna bağlıdır. Hazır rulo çim nasıl yapılır? Sorusunun en önemli cevabını bu açıklama ile vermiş olduk. Bunun yanı sıra hazır rulo çimlerin düzgün bir yapıda yapılması için özellikle yurt dışından temin edilen yetiştirme ağlarının kullanılması verimi arttırmaktadır. Çim yapımında önemli olan bir diğer unsur sulama şeklidir. Sulamanın daha çok akarsu gibi sulardan faydalanılarak yapılması halinde yapılacak olan çimlerde hastalıkların oluşumunun önüne geçilmektedir.
Hazır Rulo Çim Nasıl Döşenir?
Hazır rulo çim döşemesi ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de hazır rulo çim nasıl döşenir? Konusu olmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olmak isteyenlerin cevap bulacağı bu bölümde önemli hususlara değindik. İlk olarak, döşenecek çimler için kullanılacak olar alanın temiz olması, organik gübrelerden yararlanılması gelmektedir. Diğer önemli hususları ise şu şekilde maddeler halinde sıralamak doğru olacaktır;
- Çim döşenecek alanın en köşesinden işleme başlanmalıdır,
- Rulolar halı serer gibi düzgün döşenmelidir,
- Köşe gibi alanlar boşluk kalmayacak bir ustalıkla kesilmelidir,
- Rulolar üst üste getirilmeden boşluk oluşmadan döşenmelidir,
- Döşeme işlemi tamamlandıktan sonra hemen su verilmelidir,
- Çim döşeme işlemi bitmemiş ise kalan çimlerin kurumaması için gölge bir alanda ya da hava alan bir örtü altında muhafaza edilmelidir.
Hazır Rulo Çim Çeşitleri
Hazır rulo çim uygulamasında kullanılan hazır rulo çim çeşitleri içerisinde iklim çeşidine göre seçebileceğiniz seçenekler yer almaktadır. Bu seçenekleri şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Agrostis,
- Poa,
- Festuca,
- Lolium,
- Zoysia sp,
- Cynodon sp