Periyodik bakım nasıl yapılmalı?
Dünyanın en çarpıcı tasarımı ile uygulanmış bir bahçeye doğru bakım uygulanmazsa, tabiat size küser. Gerekli özeni göstermezseniz, çok kısa bir zamanda bitkiler sağlıklı hallerini kaybeder ve yaptığınız yatırım boşa gider. Hayal edip kurduğunuz bu size ait cennet ilgi ve sevgi bekler. Bakım sadece gözle takip edip sulamak, arada makasla budamak değildir. Yeni düzenlenmiş bir bahçe, aynen yeni doğmuş bir bebek gibi hassastır. Büyümesi, gelişmesi için dikkate ihtiyaç vardır. Bunun için de periyodik bakımın ihmal edilmemesi gerekir. Asya Peyzaj'ın uzman ve tecrübeli peyzaj kadrosu size bahçenizin tercümanı oluyor..
Dikilen bitkilerin yeni yerlerine uyumu zor olabilir ve uyum zaman ister. Kökler yerine oturana, çim yeşil ve sık duruma gelene kadar kışın 1 aya, yazın ise 2 aya ihtiyaç vardır. Altyapısı tamamlanmış, otomatik sulaması yapılmış bir bahçede haftada bir bakım desteği yeterli olacaktır. Büyük ağaçlar ve çalılara elle sulama yapılmalı, bahçenin uyum süresi işi bilen bir bahçıvan desteği ile takip edilmelidir. Bahçe bakımı için düzenli olarak gelip yapılan bakıma periyodik bakım denir. Alanın büyüklüğüne göre ortalama haftanın bir günü sahada bakım yapılır. Periyodik bakım bahçenin tüm işlerini bir program dahilinde gerçekleştirmektir. Bu programı senelik olarak yapan ekipten yazılı olarak bir plan isteyebilirsiniz
Bakım esnasında yapılması gerekenler
- Çim kesimi, temizliği, kumlama, hastalık varsa ilaçlama
- Bitkilerin bakımı, budanması, temizlikleri, ilaçlanmaları ve gübre verilmesi
- Sulama sisteminin sıcaklık ve mevsime göre kontrolü ve ayarlanması
- Sezonluk bitkilerin dikilmesi ve yenilenmesi
Erken teşhis bahçenizin hayatını kurtarır
Bahçenizin bakım anahtarı öncelikle ilgi ve sevgi, sonrasında ise bilinçli ve bilgili eller ile yapılan müdahale-lerdir. Ayrıca mevsim ne olursa olsun, her gün sadece 10 dakikanızı ayırıp bahçenizi dolaşmalı, bitkilerinizi tek tek kontrol etmeli, her birine özel olduklarını hissettirmelisiniz. Bitkilerdeki olumsuz değişikliği erken tespit ederek tedaviyi de kolaylıkla yapabilirsiniz. Unutmayın, erken teşhis bahçenizin hayatını kurtarır.
Bu bakımların yanında anlaştığınız firmanın personelinin nezaketi, kurumsal kimliği, güvenirliliği, bilgi donanımı da önemlidir. Sonuçta periyodik bakım isteyerek size özel mekanı başkalarına açmış oluyorsunuz. Kaliteli ve doğru hizmet veren kişilerin, çalışmalarını en ince ayrıntıları ile size raporluyor olmaları gerekir. Yapılan tüm işlerin aylık olarak bilgisi verilmeli, kullanılan malzeme detayı mutlaka sizin onayınızdan geçmelidir. Sizinle çalışan firma sezonluk fideler hariç bakım süresince bahçeyi ilk teslim edildiği haliyle devam ettirmeli, bitkilerin sağlıklı halini sürdürülebilir olmalıdır. Ücretlendirme genellikle m2 başına verilen birim fiyattır, alan büyüdükçe fiyat düşecektir. Eğer bünyenizde bahçıvanınız varsa bakımı ona yaptırırken, iyi hizmet veren bir firmadan danışmanlık alabilirsiniz. Ayda bir verilen danışmanlık, bahçıvanınızın yetersiz olduğu konularda destek sağlayacaktır. Eğer periyodik bakım yaptırmazsanız, yılda iki defa büyük bakım yaptırmalı ve tüm bitkileri elden geçirmelisiniz.